Zsírosodás

Az egyik leggyakoribb panasznak mondható. Ha a vendég, zsírosodásról, gyakori hajmosásról számol be, meg kell győződnünk arról, hogy valós-e a panasza.
zsírosodás
Első kérdésünk ebben az esetben, hogy milyen gyakran mos hajat. A normál hajmosási ciklus városi környezetben heti maximum 2 alkalom, vidéken a heti 1 alkalom. Viszont a hajmosás gyakoriságát nagymértékben befolyásolhatja a foglalkozás. Ha pl. a vendég szakács, vagy párás, gőzös közegben, vagy építkezésen dolgozik, akkor valóban érezheti, hogy hamar csapzott, piszkos lesz a haja. Amennyiben a munkakörülmények nem indokolják a gyakori hajmosást, és mégis 1-2 naponta érzi szükségét a hajmosásnak, akkor valószínűleg a zsírosodás panasza indokolt.

A zsíros fejbőrtől a hajkorona csapzott, összeesett és lelapult látványt kelt. A zsírosodás lehet önálló betegség, vagy valamilyen betegséghez kapcsolódó tünet. Ennek eldöntésére a hajhagymák vizsgálata szükséges illetve anamnézis felvétele. A zsírosodás minden esetben a hajszálak vízhiányos állapotához vezet. Gyakori, hogy arról panaszkodnak, hogy a hajtő zsíros, a hajszálak pedig szárazak, töredeznek.

Okai lehetnek
  • Gyulladással járó megbetegedések
  • Genetikai eredetű
  • Hajlam
  • Ösztrogén – tesztoszteron hormon ingadozása
  • Krónikus stressz
  • Tápcsatorna rendellenességek

Ha a hajlam áll a tünetek hátterében, akkor valószínűleg a vendég bőre máshol is zsíros lesz, fénylik, pattanásos, esetleg kellemetlen szagról panaszkodhat. Ha a zsírosodás okaként a genetikai hátteret, vagy hormoningadozást valószínűsítjük, minden esetben forduljunk tapasztalt kollégához, aki a megfelelő orvos szakemberhez irányíthatja a vendéget. Amennyiben a krónikus stressz lehet a zsírosodás oka, azt amennyiben lehetséges kerülni szükséges a sikeres kezelés érdekében. Ebben az esetben fontos tudni, hogy ezt a típusú zsírosodást a folyamatosan fennálló, állandósult stressz váltja ki, a szív és az erek túlműködnek, azaz folyamatos készenléti állapotban vannak. Ezt a vegetatív idegrendszerünk közvetíti, ami a faggyúmirigyeket is egyfajta túlműködésre készteti.