Korpásodás

szárazkorpa, zsíroskorpa
korpásodás
Alapvetően kétfajta korpásodásról beszélhetünk.
  • szárazkorpa
  • zsíroskorpa

A szárazkorpát a Pitirosporum nevű gomba okozza, mindig kihullik. Szabad szemmel is láthatóak a tünetek, kamerával a fejbőr fölött, a hajszálakon rögzülve, szürkésfehér, lemezes darabok. Megdörzsölve hurkaszerűvé göngyölhető. A fejbőr hidrolipid rétegének zsírsavtartalmát bontja, ennek következtében a víz nincs megkötve, elpárolog, ezért lesz száraz. Tryrosin aminosavat is lebontja, ettől lesz a színe szürkésfehér. Antimikótikus (gomba elleni) szerekkel kezelhető, a kezelési ideje kb. 6 hónap.

A szárazkorpa kezelése a világoskék színkódú termékekkel történik. A hajfürdő hatóanyagai fertőtlenítenek, a kétlaki csalán pedig a fő hámlás elleni hatóanyag. Emellett az izlandi zuzmó, az octopirox és a kétlaki csalán együttesen adják a készítmények antimikotikus hatását.

Zsíroskorpa esetén a vendég zsírosodó hajról, viszketésről, köröm alatti ragacsos darabkákról számolhat be. Súlyosabb esetben már hajhullást is tapasztalhat.

A zsíroskorpa alapvetően szabad szemmel nem látható, (a vendég nem panaszkodhat korpásodásra) bakteriális fertőzés okozza, amely könnyen átvihető pl. a fertőzöttel közös fésű használatával, vagy ha a fodrász nem fertőtleníti eszközeit. Nagyon agresszív bakteriális fertőzés, kezelése rövidebb a száraz korpáétól (3-6 hónap), de intenzívebb.

Megjelenését a pityrosporum acne bakterium  okozza, nagyon ellenálló, erős sejtfallal rendelkező baktérium. A lipáz enzim bontja a faggyút, a szabad zsírsavak arányát 35-40 %-kal megnöveli.

Kamerával sárgásfehér zsírgömböket láthatunk, a hajtüszőn ülnek. A hajhagymákon egyértelműen látható, hogy a baktérium tönkretette.

Kezelése a sötétkék színkódú termékekkel történik. Ebben az esetben is hangsúlyos az izlandi zuzmó szerepe, amely természetes antibiotikum.