Korpásodás

Gyakori viszkető haj- és fejbőr probléma a száraz és zsíros korpa.
korpásodás
Alapvetően kétféle korpásodásról beszélhetünk.
  • száraz korpa
  • zsíros korpa

A száraz korpát a Pitirosporum nevű gomba okozza. Tünetei a viszkető érzés mellett, “havazáshoz” hasonló fejbőr hámdarabok hullását is okozza. Szabad szemmel is láthatóak a tünetek, kamerával a fejbőr fölött, a hajszálakon rögzülve, szürkésfehér, lemezes darabok. Megdörzsölve hurkaszerű formára göngyölhető. A fejbőr hidrolipid rétegének zsírsav tartalmát bontja, ennek következtében a víz nincs megkötve, elpárolog, ezért lesz száraz. Tryrosine aminosavat is lebontja, ettől lesz a színe szürkésfehér. Antimikotikus (gomba elleni) szerekkel kezelhető, a kezelési ideje kb. 6 hónap.

A száraz korpa kezelése a világoskék színkódú termékekkel történik. A hajfürdő hatóanyagai fertőtlenítenek, a kétlaki csalán pedig a fő hámlás elleni hatóanyag. Emellett az izlandi zuzmó, az octopirox és a kétlaki csalán együttesen adják a készítmények antimikotikus hatását.

Zsíros korpa esetén a vendég zsírosodó hajról, viszketésről, köröm alatti ragacsos darabokról számolhat be. Súlyosabb esetben már hajhullást is tapasztalhat.

A zsíros korpa tünete alapvetően szabad szemmel nem látható, (a vendég nem panaszkodhat korpásodásra) bakteriális fertőzés okozza, amely könnyen átvihető pl. a fertőzöttel közös fésű használatával, vagy ha a fodrász nem fertőtleníti eszközeit. Nagyon agresszív bakteriális fertőzés, kezelése rövidebb a száraz korpa terápiától (3-6 hónap), de intenzívebb.

Megjelenését a pityrosporum acne baktérium okozza, nagyon ellenálló, erős sejtfallal rendelkező baktérium. A lipáz enzim bontja a faggyút, a szabad zsírsavak arányát 35-40 %-kal megnöveli.

Kamerával sárgásfehér zsírgömböket láthatunk, a hajtüszőn ülnek. A hajhagymákon egyértelműen látható, hogy a baktérium tönkretette.

Kezelése a sötétkék színkódú termékekkel történik. Ebben az esetben is hangsúlyos az izlandi zuzmó szerepe, amely természetes antibiotikum.