Hajritkulás, kopaszodás

Androgenetikus alopecia:

Férfias típusú kopaszodás, a férfi nemi hormonokhoz köthető, megjelenhet nőkben és férfiakban egyaránt.

Férfiakban megjelenő androgén alopécia:

Háromszög alakban felfelé irányuló, halántékról kiinduló hajritkulás. Általában zsírosodással jár, változó hajhagymaképet mutat. A terminális és a babahajak (disztrophia) aránya: 4:1. Ez normál esetben 7:1. Ennél a típusú alopecia-nál a hajhagymákba bejutó sejtek átalakulnak DHT-vé, és a hajhagymák túl sok tesztoszteront vesznek fel, így idő előtt “elhasználódnak”. Ennek oka az 5-alfareduktáz enzim túlműködése. Ez a tulajdonság öröklődik.

Nőkben megjelenő androgén alopecia:

Fejtetőn, kör alakban kezdődő hajritkulás, változó hajhagymaképpel, a terminális és distrophias hajhagymák aránya: 4:1. Fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy megjelenése a tesztoszteronhoz köthető, ebben az esetben nem a tesztoszteron szint eltérésről van szó. Ha ez lenne az oka, azt a vendég valószínűleg tudja, mivel más férfias jellegre utaló tünetek is megjelennek, pl. erős szőrzet. Szervműködési problémák, bármilyen hormoningadozás, mióma, ciszta állhat a háttérben.

Hormonszinthez kapcsolódó típusai:
  • Emelkedett tesztoszteron okozta androgén alopecia
  • Tesztoszteronhiány okozta androgén alopecia (ez a gyakoribb, a környezeti tényezők felerősíthetik.)

A vér tesztoszteron szintje egyértelműen kimutatható endokrinológiai vizsgálatokkal. Hajritkulás esetén az AHA terápiás készítmények használata, kiegészítve a piros színkódú termékekkel, elengedhetetlen.

Kétféle típusú AHA terméket használunk a terápiás kezelésekben:
  • AHA hajfürdő : Alpha hydroxysavakat, hosszú C láncú gyümölcssavakat, E- vitamint, antioxidáns vitamint tartalmaz. Nagyon intenzív regeneráló, fejbőr fiatalító hatással bír.
  • AHA ampulla : Hidrolizált selyemhernyó proteint tartalmaz. Hajritkulásnál, kopaszodásnál, öregedő fejbőrnél a kezelés utolsó lépéseként használjuk. Hosszú haj esetén ideális, segíti a kifésülést, hidratál. Visszaállítja a fejbőr hydrolipid rétegének egyensúlyát.