Hajhullás

Hajhullásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor látjuk, hogy hullik a haj. A hajritkulás a hajhullással szemben egy már kialakult állapot, amit szakkifejezéssel alopecia-nak nevezünk.
Ha a vendég hajhullásról panaszkodik, az alábbi kérdéseket feltétlenül fel kell tenni:
 • mióta tapasztalja a hajhullást
 • ha abbamaradt, meddig tartott
 • folyamatos volt-e
 • egyenletesen hullott-e
A hajhullást csoportosíthatjuk idő, hely, fázis és életciklus szerint.
Idő alapján megkülönböztetünk:
 1. akut hajhullást: jellemzője, hogy a kiváltó okot követően 3 hónap múlva jelentkezik és 3 hónap után abba is marad. Hirtelen következik be, intenzív, nagy mennyiségű haj hullik ki. Pull teszt pozitív.
 2. krónikus hajhullást: ez esetben 6 hónapon túl is, folyamatosan hullik.

Hely szerint a hajhullás lehet diffúz hajhullás (ebben az esetben mindenhonnan hullik a haj, nem foltosan), illetve lokális hajhullást (kitüntetett helyekről hullik a haj, pl. csíkban vagy foltban, a többi terület egészséges).

Fázis szempontjából a hajhullás lehet:
 1. anagén hajhullás: Komoly betegségek, akut problémákhoz társulhat, pl. mérgezés, röntgensugárzás, kemoterápia. Ebben az esetben az eredeti tüszőbe visszanőhet egy új hajszál
 2. telogén hajhullás:
  • akut telogén abban az esetben, ha a hajszál növekedési fázisa lerövidül, az anagén hajszál túl hamar elhal. Hirtelen jelentkezik, és 3 hónap elteltével megszűnik. Pl. lázas betegség, hirtelen fellépő stressz, fogamzásgátló váltása.
  • akut diffúz telogén hajhullás nem mindig tűnik fel. Oka lehet fogamzásgátló tabletta elkezdése, elhagyása, váltása, hirtelen, drasztikus diéta
  • krónikus telogén hajhullás esetén folyamatos károsodás áll fenn, ami nem nagy intenzitású, de elhúzódó, kevesebb mennyiségű haj hullik ki, de nem egyszerre; oka lehet vashiány, vérszegénység. Érdemes egy vérvételre irányítani a vendéget.
  • krónikus diffúz telogén hajhullás esetében valószínűsíthető, hogy máj,-vese,-problémák, dohányzás, érszűkület, cukorbetegség, vitaminhiány, vérszegénység áll a háttérben.

Az akut és a krónikus hajhullás kombinálhat, főleg ha nagy trauma, vérveszteség, érte a vendéget, műtéten esett át (altatógázok hatásai) vagy magas láza volt, illetve fennállhat a szülés után 12 hétig és a szoptatás ideje alatt.

Egyéb okok is állhatnak a probléma hátterében:
 • hirtelen stressz ( gyász, születés, munkahely elvesztése),
 • hormonális ingadozás,
 • 7-9 éves kori prepubertás kor,
 • első menstruáció (cikluszavar, vérveszteség),
 • középkor (kezdődő androgenetikus alopecia),
 • 50-55 év felett a menopauza, amikor a haj szerkezete, minősége megváltozik az ösztrogén hiánya miatt.

A hajhullást és hajritkulást alapvetően a piros színkódú termékekkel kezeljük, de a rendkívül intenzív regeneráló hatása miatt, a sárga színkódú AHA készítményekkel nagyon hatékonyan kombinálhatóak. Általánosan elmondható, hogy hajritkulásnál, hajhullásnál a piros színkódú termékeket használjuk, mert ezzel a beteg és a még egészséges hajhagymákat tápláljuk, növekedésre ösztönözzük. Ha kopaszodásról beszélünk, és a cél a haj kinövesztése, az új hajszálak megerősítése, akkor az AHA termékek használta a piros színkódú termékekkel kombinálva a leghatékonyabb. A hajhullás és a kopaszodás meglehetősen komplex problémákra, betegségekre utalhat. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy a cél a haj kinövesztése mellett az egészséges hajzat és fejbőr tartós fenntartása. Ez meglehetősen hosszú folyamat, súlyos esetekben a teljes kezelés időtartama elérheti az 1-1 ½ évet is. Erre feltétlenül szükséges felhívni a vendég figyelmét. A hajhullás, kopaszodás lehet önálló betegség és társtünet is. Társtünete, pontosabban okozata például a zsíros korpának a hajhullás, amikor a korpa a hajhagymákat károsítja, a tüszőben megülve az újonnan kinövő hajhagymát, hajszálat sem engedi egészségesen fejlődni. Psoriasis esetén is jelentkezhet hajhullás. Androgén alopécia esetében gyakori társ tünet a fejbőr zsírosodása és a gombás fejbőr.