Az akne

Az egyik leggyakoribb bőr rendellenesség.

Az akne korunk egyik leggyakoribb bőrbetegsége, így nem csoda, hogy számos kutatás irányul az akne legyőzésére – orvosok, természetgyógyászok foglalkoznak ezzel a bőr rendellenességgel. A Természetgyógyász Magazin augusztusi számában újabb érdekességeket olvashatunk. Mint hajgyógyászok, gyakran találkozunk mi is ezzel a problémával. Kezelése nem csak a sima bőrfelületen okoz nehézséget, hanem legtöbbször a hajas fejbőrön is okoz kellemetlenséget, mely elengedhetetlenné teszi a speciális eljárással készült, kímélő-gyulladáscsökkentő kozmetikumok használatát.

Amerikai táplálkozáskutatók vizsgálataik során megállapították, hogy a civilizált országokban az akne szinte általános jelenség: a fiataloknak 80-95 százalékát, a 25 év feletti felnőttek esetében a férfiak 40, a nők 54 százalékát érinti. A természeti népeknél ezzel szemben ez a bőrbetegség gyakorlatilag ismeretlen, a kutatók nem tapasztaltak ilyet sem a pápua új-guineai szigetlakóknál, sem Paraguay vadásztörzsének tagjainál. Az inuitoknál (régebbi nevükön eszkimóknál) sem fordult elő ez a bőrbetegség, amennyiben a civilizációtól elszigetelve éltek és hagyományosan táplálkoztak. A japán Okinawa szigetének lakóinál vagy a kínaiaknál akkor találkoztak először aknéval, amikor feladták hagyományos táplálkozási szokásaikat. A kutatók mindebből arra a meggyőződésre jutottak, hogy az aknéért főként a mai, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása a felelős, vagyis olyan élelmiszereké, amelyeknek elfogyasztását követően gyorsan emelkedik a vércukorszint.
Egy 2720 brit katonával végzett vizsgálat során kutatók azt tapasztalták, hogy a túlsúlyosaknál gyakoribb az akne, mint a normális testsúlyúaknál. Arra nézve is vannak adatok, hogy a sikeres fogyókúra a bőr állapotát is javítja. Ez azzal függhet össze, hogy kedvezőbbé válik a bőr addig túl magas inzulinszintje, a túlsúly egyik következménye. Arra nézve nem áll fenn kétely, hogy a túl magas inzulinszint kialakulásában rendkívül nagy fontossága van a táplálkozásnak. A tudósok szerint a megnövekedett inzulinszint hatására felbillen a szervezet hormonális egyensúlya, és elsősorban az androgének elválasztása emelkedik meg. Ezek a férfi nemi hormonok (közülük a legismertebb a tesztoszteron) egyébként a női szervezetben is előfordulnak (többek között az ösztrogén előanyagaként), és elősegíthetik az akne kialakulását.
haj_egészségA táplálkozás és a bőr(betegségek) közötti összefüggés egyik további erőteljes bizonyítéka lehet a böjttel szerzett sok kedvező tapasztalat. A böjtkúrával foglalkozó orvosok már régen megállapították, hogy a böjt igen hatékony a bőrbetegségek kezelésében. Két német orvos több mint tíz éven át szerzett tapasztalatokat böjtkúrával, és több mint 100, főként neurodermatitiszben, csalánkiütésben és pikkelysömörben szenvedő beteg állapotát kísérték figyelemmel.

Ne feledjünk tehát odafigyelni táplálkozásunkra, különösen, ha bőrünkön megjelent az akne.

gyönyörű_hajAz akne a hajas fejbőrt sem kíméli. Az akne önmagában is elegendő indok a bőr kezelésének elkezdésére. Azonban gyakran más betegségek kísérő jelenségeképpen jelenik meg, a Seborrheás Dermatitis, vagy az Acne Rosacea során gyakran jelenhetnek meg apró, gennyes váladékkal telt hólyagok a hajas fejbőr teljes területén. A kezelés mindig egyéni diagnózis alapján történik, hajápoló készítményeinkben gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényi kivonatok indítják el vendégeinket a gyógyulás útján.

hajgyógyászat